Friday, November 20, 2015

Το γαλακτομπούρεκο & τα μυστικά του! Απο την μανταμ τζιντζετ

Καλή συνταγη

 

 

Το γαλακτομπούρεκο & τα μυστικά του!

Το γαλακτομπούρεκο έμαθα να το αγαπώ στη σχολή μαγειρικής. Αγάπησα την πλούσια γλύκα του, το τραγανό του φύλλο και αυτή την ιδιαίτερη γαλατένια γεύση του. Εκτός από την καινούρια αγάπη/εμμονή που απέκτησα στην αίθουσα ζαχαροπλαστικής, έμαθα και την τέχνη του. Πώς να μείνει το φύλλο τραγανό, ποιό είναι το ιδανικό σιρόπιασμα αλλά και πώς να φτιάξω την τέλεια κρέμα. Και κάπως έτσι το γαλακτομπούρεκο έγινε η γλυκιά σπεσιαλιτέ μου. 

dots
…Ακολουθώντας την ονομασία του, φτιάχνω το γαλακτομπούρεκο σε μικρά ατομικά μπουρεκάκια τα οποία στριμώχνω σε ένα ταψί. Τα προτιμώ από τα τρίγωνα κομμάτια του ταψιού από τα οποία ξεχειλίζει ξέφρενα η κρέμα. Όσο για την κρέμα? Την φτιάχνω παχιά, όχι πολύ γλυκιά με έντονο άρωμα λεμονιού και αφράτη υφή. Όλα αυτά συμπληρώνονται άψογα, με ένα παχύρρευστο και αρωματικό σιρόπι το οποίο εισβάλλει και στις πιο καλά τυλιγμένες γωνιές του γαλακτομπούρεκου.
Γαλακτομπούρεκο.
Τα μυστικά για το καλό γαλακτομπούρεκο είναι τρία. Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι (εγώ προτιμώ το ψιλό των Μύλων Αγίου Γεωργίου) και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά. Για να ψηθεί το φύλλο σωστά και να μείνει τραγανό μετά, πρέπει να μπει το γαλακτομπούρεκο για 2 ώρες στο ψυγείο πριν μπει στο φούρνο. Έτσι θα παγώσει το βούτυρο και θα χαρίσει στην κρούστα μια τόσο τραγανή υφή που να ακούγεται ένα μεγάλο χρτσςς σε κάθε μπουκιά.
Μετά την στέρηση της Νηστείας, το γαλακτομπούρεκο είναι το ιδανικότερο γλυκό για να απολαύσετε!
Γαλακτομπούρεκο Υλικά
Μερίδες: 30-35 μπουρέκια, Χρόνος Προετοιμασίας: 1 & 1/2 ώρα, Χρόνος Ψησίματος: 50′. Χρόνος Αναμονής: Όλο το βράδυ
Υλικά
  • 1/2 φλυτζάνι (~90 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. ριζάλευρο
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη ή έναν λωβό βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
Για το σιρόπι
  • 650 ml λίτρο νερό
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση

No comments:

Post a Comment