Wednesday, August 13, 2014

Fyllo means fyllo dough

Fyllo means fyllo dough but filos means friend , in our case it is both


ανοιγω φυλλο¨Ολοι οι Ελληνες στον κόσμο εχουν ενα καυμό , μια καλοψημενη πίττα, εστω και σπανακόπιττα, αλλά και οσοι επισκεφτηκαν κάποτε την Ελλάδα και μυήθηκαν στον Ελληνικό Πολιτισμό λαχταράνε η καλύτερα λιγουρεύονται ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ασε τους φοιτητές που περιμενουν κανένα αγγελιοφόρο απο τα πατρια εδάφη, μυρίζονται τις αποσκευές του, όσο καλά και να είναι συσκευασμένη σπάει μύτες, ανακατεύει στομάχια , φερνει μνήμες , ξυπναει συνειδήσεις το τελειο παρασκεύασμα , η ελληνική πίτα, εντάξει καλός είναι ο μουσακάς , ωραία η χωριάτικη, τα γέμιστα , τα παπουτσάκια αλλά η πιτα ειναι πιτα , ρισπέκτ.   Το υπέροχο φύλλο είναι το τέλειο συστατικό , την στολίζει την κανει όμορφη αλλά και νόστιμη  με αυτό δεν φτιάχνουε μόνο πίτες και  φαγητά αλλά  και γλυκά όλων των ειδών στην ελληνική κουζίνα!

Όταν έρχεται σαν χωριάτικο φύλλο σε χορταίνει που το βλέπεις, αμα σκαει μυτη αραχνοΰφαντο  απολαμβάνεις την ομορφιά του και τέλος η υπεροχη σφολιάτα που ξεκινάει μια ωραία μέρα , όλα αυτό το φύλλο ο καλύτερος φίλος του σεφ.

Το φύλλο ειναι βασικό συστατικό του πολιτισμου της Ανατολής και αποδειξη είναι πως υπαρχουν εκατοντάδες συνταγές και μέθοδοι παρασκευης φύλλου , μια λεξη εκατομμυρια συνταγές , ολες ξεκινάνε με σταρινο κυρίως αλευρι και νερό αλλά συνεχιζουν με βουτυρο , αυγό και πολλά άλλα που χρειάζονται για να πάρουμε τη ζύμη που στη συνέχεια αναλαμβανει συνήθως καποιος πλάστης , συνήθως ξυλινος αν και εχουν σκασει τελευταία και πλαστες απο σιλικόνη, καταραμένη χημεία. 

Για να δούμε ομως  ένα ένα τα είδη του φύλλου:




 All Greeks in the world have a Cayman, a well baked cake, whether or spinach, and those who once visited Greece and the Greek culture were initiated in jumping for the best ligourefontai exactly the same thing. Let students waiting any messenger from the homeland, smell the luggage as well and are packaged broken noses, stomachs mingles, brings memories, waking consciousness the perfect preparation, the Greek pita, okay good the moussaka, the good Greek salad, stuffed, the shoes, but the pie is pie, rispekt. This beautiful card is the perfect ingredient, adorns makes beautiful and delicious, but it is not only ftiachnoue pies and dishes and sweets of all kinds in Greek cuisine!

When it comes as rustic sheet that is pleasant to see, AMA POPS nose gossamer enjoy the beauty and finally the wonderful pastry that starts a nice day, all this sheet is the best friend of the chef.

The sheet is a key component of the culture of the East and is proof that there are hundreds of recipes and methods of preparation sheet, word a million recipes, all start with starino mostly flour and water but continues with butter, egg and more needed to get the dough which then takes usually a counterfeit, although wooden usually have popped last silicon and plastic, cursed chemistry.

But to see a species of a leaf:


You know what I miss most from the kitchen of Greeks abroad;;; What ligourevontai (ligoura means exhausting hunger- ligourevomai is the corresponding verb) most foreigners from the Greek dishes (yes, after the Greek salad and moussaka ...)? What they ask more students from sweet mamas to send them? The beautiful leaf that adorns and gives extra taste  to  pies, food and sweets of all kinds in Greek cuisine!
Sometimes in the form of many gossamer crunchy leaves, sometimes like a rustic dough that encloses a pile of treasures and sometimes like fluffy buttery pastry, the sheet material is characteristic of Greek cuisine.
Recipes with various kinds of leaf found in many countries of the East and the Balkans. The basic materials are wheat flour and water, but depending on the kind of the sheet you can add  butter, eggs or other materials, while playing an important role is the  technique that will be fermented and "opened." The usual method  to prepare the dough into a ball, with the help of a rolling pin (traditional wooden or even silicone), the dough is "opened" rolarontas rolling pin up and down in all directions.
We know but one species of a leaf:


Διαβάστε περισότερο: Κάνε το... φύλλο, φίλο! http://www.sintagespareas.gr/simboules/afieromata/449-kane-to-fyllo-filo#ixzz3AJ8y8dUm



Φύλλο κρούστας:
Οι περισσότεροι όταν λένε φύλλο, εννοούν το φύλλο κρούστας. Αποτελείται από αλεύρι και νερό και είναι πολύ λεπτό. Χρησιμοποιείται σε αλμυρές πίτες, αλλά και σε γλυκά. Τα βάζουμε συνήθως είτε 4-5 μαζί, βουτυρωμένα πάνω και κάτω από τη γέμισή μας, είτε θρυμματισμένα και ανακατεμένα μέσα στη ζύμη της πίτας μας, είτε ένα ένα, τυλίγοντας τη γέμιση για ατομικά πιτάκια (δείτε εδώ). Συνήθως το αγοράζουμε έτοιμο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε με τον πλάστη μας ένα τόσο λεπτό αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τεχνίτες αλλά και παραδοσιακές γιαγιάδες που μπορούν να ανοίξουν τόσο λεπτό φύλλο. Οταν ψηθεί γίνεται τραγανό και ροδοκόκκινο.
Δοκιμάστε το σε αλμυρές λιχουδιές όπως:
τυροπιτακια τριγωνα

αλλά και σε γλυκά:
μπακλαβας





Φύλλο Βυρηττού:
Μοιάζει με το φύλλο κρούστας, αλλά είναι ακόμα πιο λεπτό. Περιέχει αλεύρι, βούτυρο και αβγό. Τα φύλλα Βυρηττού χρησιμοποιούνται βασικά στην ζαχαροπλαστική, σε παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά, πολλά πολλά μαζί, όπως και το φύλλο κρούστας.
γαλακτομπούρεκο


Σφολιάτα:
Αφράτη, με βουτυράτη γεύση, αποτελεί την πλούσια "ξαδέρφη" των φύλλων κρούστας. Συνήθως περιέχει βούτυρο ή κάποιο φυτικό έλαιο. Η διαφορά της έγκειται στην τεχνική με την οποία ανοίγεται το φύλλο, κατά την οποία το φύλλο διπλώνεται πολλές φορές, με αποτέλεσμα η ζύμη να διαχωρίζεται σε πολλά φυλλαράκια κατά το ψήσιμο. Κάθε φύλλο σφολιάτας το χρησιμοποιούμε μόνο του (π.χ. ένα φύλλο σφολιάτας στον πάτο της πίτας και ένα από πάνω), καθώς με το ψήσιμο... πολλαπλασιάζεται.
Μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη ή, αν είστε μερακλήδες, να την φτιάξετε μόνοι σας!
σφολιάτα

Με σφολιάτα μπορείτε να φτιάξετε ένα σωρό αλμυρά και φαγητά,
ρολάκια

αλλά και πολλά γλυκά!


λλά και πολλά γλυκά!
γυαλάκια


Χωριάτικο φύλλο:
Συνήθως φτιάχνεται με σκληρό αλεύρι, νερό, ξύδι και λάδι, σε διάφορες παραλλαγές. Είναι το κατ' εξοχήν φύλλο για τις παραδοσιακές πίτες. Το βρίσκουμε έτοιμο, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξουμε και μόνοι μας. Ανοίγει εύκολα ρολάροντας τον πλάστη πάνω κάτω, με την ζύμη τυλιγμένη πάνω του. Μάλιστα, όσο πιο λεπτός ο πλάστης, το πιο λεπτό και το φύλλο. Δείτε και το βίντεο για να πάρετε μια καλή ιδέα!


1

2

3

4

5

6

7



ε κάθε περίπτωση, χρειάζεται βέβαια τέχνη, υπομονή και επιμονή για να γίνει το φύλλο ομοιόμορφο και λεπτό! Ανάλογα με το πόσο λεπτά τα έχουμε πλάσει, χρησιμοποιούμε είτε κάθε φύλλο μόνο του, είτε 3-4 μαζί.  Σε πίτες μάλιστα με χωριάτικο φύλλο, συναντάμε φύλλο και ενδιάμεσα στην γέμιση, ώστε να γίνει η πίτα μας πιο σταθερή.
Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας φύλλο, είτε με τον πλάστη σας, είτε με τη βοήθεια της μηχανής ζυμαρικών. Διαλέξτε την συνταγή που σας κάνει κλικ
φύλλο χωριατικο
και φτιάξτε υπέροχες πιτούλες!
κολοκυθοτυρόπιτα


Κουρού:
Το φύλλο κουρού φτιάχνεται από αλεύρι, λάδι ή βούτυρο και συχνά περιέχει γιαούρτι ή αυγά. Όταν ψήνεται γίνεται τραγανό και μπισκοτένιο. Συνήθως χρησιμοποιείται σε αλμυρές πίτες. Μπορείτε να το φτιάξετε χρησιμοποιώντας μια από τις παρακάτω συνταγές
κουρού

και να φτιάξετε νόστιμες πίτες!
ζαμπονοκασερόπιτα


Καταΐφι:
Πρόκειται για ίνες ζυμαριού από νερό και αλεύρι, που συνήθως φτιάχνονται από μηχανή ή τεχνίτες. Μοιάζει με φιδέ και χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική, αν και κανείς μπορεί να το χρησιμοποιήσει με επιτυχία και στην μαγειρική!
Δοκιμάστε λοιπόν:
καταίφι

Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα είδη ζύμης-φύλλου, πιο εξευρωπαϊσμένα, όπως η ζύμη τάρτας, ζύμη για κρουασάν, μπριός κ.λπ. που ανοίγονται και αυτά σαν φύλλο, αλλά δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά και σε αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, το φύλλο είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και αποτελεί λόγο ύψιστης περηφάνιας για όποιον καταφέρνει να "ανοίξει" φύλλο μόνος του!


Η κύρια φωτογραφία του άρθρου είναι της thomaei από τη συνταγή Σπιτικό φύλλο για γλυκές πίτες! της ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑΣ.


No comments:

Post a Comment