Παραδοσιακό γιαούρτι
Συστατικά
Για 10 ατομικά πήλινα βαζάκια , χωρητικότητας 1 κούπας=220 ml
2 λίτρα γάλα της αρεσκείας μας (πλήρες , ημίπαχο ή άπαχο)
5 κουταλιές γιαούρτι
1. Βράζουμε καλά το γάλα εως τους 85 βαθμούς κελσίου και το αφήνουμε να κρυώσει μόνο του έως τους 58 βαθμούς κελσίου περίπου.
2. Αφαιρούμε λίγο γάλα, περιπου μισο ποτήρι του νερού και το κρύωνουμε λίγο ακόμα με τη βοήθεια μιας λεκάνης, όπου εχουμε βάλει έξι -οκτώ παγάκια . Αφου η θερμοκρασία της μικρής αυτής ποσότητας γάλακτος κατέβει περίπου στους 40 βαθμούς κελσίου διαλύουμε το γιαούρτι και κατόπιν το προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
3. Τοποθετούμε σε φούρνο 50-52 βαθμούς κελσίου για 4 ώρες και ίσως λίγο ακόμα , ώσπου να πήξει.
4. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. .
Σερβίρουμε σκέτο,
με μέλι,
με καρύδια,
με φρούτα,
με μαρμελάδα,
με ολόκληρα κεράσια,
με γλυκό κουταλιού κυδώνι τριφτό,
με μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά κτλ. ή το χρησιμοποιούμε σε πολλά φαγητά, γλυκίσματα, παγωτά και σάλτσες.
Σημ. 1: Για στραγγιστό γιαούρτι θα χρησιμοποιήσουμε σουρωτήρι και τουλπανι .
Σημ. 2: Το γιαούρτι αραιωμένο με κρύο νερό και λίγο αλάτι δίνει το υγιεινό ρόφημα αριάνι.
Συνηθίζεται να ενισχύουμε το γάλα με σκόνη γάλα, σε επόμενο σημείωμα θα δοθούν ακριβείς οδηγίες.
Μπράβο DON MANOLO πολυ καλό άρθρο
ReplyDelete