Monday, August 25, 2014

Ζωντανό γιαούρτι

Παραδοσιακό  γιαούρτι


Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτιΤο σπιτικό γιαούρτι δεν συγκρίνεται με κανένα από τα δηθεν γιαούρτια των σούπερ μάρκετ! Απαλή υφή, υπόξινη, δροσιστική γεύση και βελούδινη αίσθηση, χωρίς σταθεροποιητές και συντηρητικά. Ας παρασκευάσουμε αυτο  τον απαραίτητο ,  εξαιρετικό σύντροφο της καθημερινής μας διατροφής. 


Συστατικά

Για 10 ατομικά πήλινα βαζάκια , χωρητικότητας 1 κούπας=220 ml

2 λίτρα γάλα της αρεσκείας μας (πλήρες ,  ημίπαχο ή άπαχο) 
5 κουταλιές γιαούρτι

1. Βράζουμε καλά το γάλα εως τους 85 βαθμούς κελσίου και το αφήνουμε να κρυώσει μόνο του έως τους 58 βαθμούς κελσίου περίπου.  

2. Αφαιρούμε λίγο γάλα,  περιπου μισο ποτήρι του νερού και το κρύωνουμε λίγο ακόμα με τη βοήθεια μιας λεκάνης,  όπου εχουμε βάλει έξι -οκτώ παγάκια . Αφου η θερμοκρασία της μικρής αυτής ποσότητας γάλακτος κατέβει περίπου στους 40 βαθμούς κελσίου διαλύουμε το γιαούρτι και κατόπιν  το προσθέτουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι  Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι

3. Τοποθετούμε σε φούρνο 50-52  βαθμούς κελσίου  για 4 ώρες και ίσως λίγο ακόμα , ώσπου να πήξει. 

4. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. .Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι  Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι
Σερβίρουμε σκέτο, 
με μέλι, 
με καρύδια, 
με φρούτα, 
με μαρμελάδα,
με ολόκληρα κεράσια
με γλυκό κουταλιού κυδώνι τριφτό, 
με μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά κτλ. ή το χρησιμοποιούμε σε πολλά φαγητά, γλυκίσματα, παγωτά και σάλτσες.
Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι  Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι
Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι  Παραδοσιακό ''ζωντανό'' γιούρτι
Σημ. 1: Για στραγγιστό γιαούρτι θα χρησιμοποιήσουμε σουρωτήρι και τουλπανι .
Σημ. 2: Το γιαούρτι αραιωμένο με κρύο νερό και λίγο αλάτι δίνει το υγιεινό ρόφημα αριάνι.
Συνηθίζεται να  ενισχύουμε το γάλα με σκόνη γάλα, σε επόμενο σημείωμα θα δοθούν ακριβείς οδηγίες. 

1 comment: