Κοκάκια
ΥΛΙΚΑ
- 5 αβγά χωρισμένα
- ¾ φλιτζ. ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζ. αλεύρι
- 1 βανίλια
- Για τη γέμιση:
- 1 φλιτζ. γάλα
- 3 κρόκους αβγών
- ½ φλιτζ. ζάχαρη
- ¼ φλιτζ. αλεύρι
- Για το γλάσο:
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 150 γρ. Βιτάμ
- ½ φλιτζ. νερό
- 2-3 κουταλιές Βιτάμ για το άλειμμα
- 1 λαδόκολλα
Πώς να το φτιάξετε
- Χτύπα τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, τους κρόκους μονάχους τους και ρίξ’ τους μαζί με το αλεύρι και τη βανίλια στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Στρώσε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα αλειμμένη με Βιτάμ και κάνε πάνω της ροζέτες με το μείγμα, χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με χοντρό κορνέ.
- Ψήσε για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να χρυσίσουν, και ζέστανε στο μεταξύ το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Βάλε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και τους κρόκους, χτύπησέ τα, μέχρι να ασπρίσουν, και μετά πρόσθεσε το αλεύρι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύοντας, για να ενωθούν τα υλικά.
- Σιγόβρασε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά θα μεταμορφωθεί σε κρέμα, την οποία καλό θα ήταν να αφήσεις να κρυώσει.
- Μετά θα αλείψεις με μια κουταλιά κρέμας την επιφάνεια των μισών κοκ και θα τα σκεπάσεις με τα άλλα μισά.
- Λιώσε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, πρόσθεσε το Bιτάμ και το νερό, ανακάτεψε και βούτα την πάνω πλευρά κάθε κοκ μέσα στη ζεστή σοκολάτα. Μόλις κρυώσουν, μπορείς να γαρνίρεις τα κοκάκια με γραμμές σοκολάτας.
- Θερμοκρασία 180 °C
- Χρόνος Ψησίματος12′-15′
Τρουφάκια και Σοκολατάκια με Ξηρούς Καρπούς
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. Βιτάμ Κλασικό
- 360 ml Κρέμα γάλακτος 35%
- 2 σφηνάκια λικέρ Baileys ή Kahlua
- 100 γρ. τρούφα σοκολάτας και
- 150 γρ. καβουρδισμένοι ξηροί καρποί
- χονδροαλεσμένοι της αρεσκείας σας
- (αμύγδαλα, φουντούκια)
- για το γαρνίρισμα
Πώς να το φτιάξετε
- Σε μπεν μαρί βάζουμε το Βιτάμ, την κρέμα γάλακτος και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε χαμηλή προς δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- 2Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε το λικέρ, ενώ ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- 3Σκεπάζουμε το μείγμα της σοκολάτας με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο 2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά και να γίνει σφιχτό.
- 4Βάζουμε σε 2 χωριστά πιάτα την τρούφα και τους ξηρούς καρπούς. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού παίρνουμε ορισμένη ποσότητα από το σφιχτό και κρύο μείγμα και φτιάχνουμε μικρούς βόλους.
- 5Κάθε σοκολατάκι το περνάμε από την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς και το τοποθετούμε στα ειδικά χαρτάκια.
No comments:
Post a Comment